Al-Attiyah grijpt leiding in Dakar Rally

Nasser Al-Attiyah heeft de loodzware tweede etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. In de 518 kilometer lange proef van Villa Carlos Paz naar San Juan was de Qatarees maar liefst acht minuten en dertig seconden sneller dan de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers.

Achter dit duo was er een zeer knappe plaats voor Bernhard ten Brinke. De Nederlander werd gisteren al zesde en liet zien dat dit geen toeval was. Vandaag had hij iets meer dan tien minuten meer nodig dan Al-Attiyah. Ook Erik van Loon deed het vandaag weer uitstekend met een zevende plaats op bijna twintig minuten van Al-Attiyah.

Voor Adam Malysz is de wedstrijd voorbij. De auto van de voormalig schansspringer vloog in brand, waardoor de Pool op moest geven. In de afgelopen jaren zorgde hij met name in de tweede week regelmatig voor aansprekende resultaten.

Ook voor Robby Gordon is er veel tegenslag. De Amerikaan werd gisteren met de Hummer nog knap derde, maar vandaag kampte de auto met remproblemen. Vlak voor de finish strandde hij opnieuw, waardoor hij naar de streep gesleept moest worden.

De Qatarees won gisteren al de eerste etappe, maar een tijdstraf van twee minuten wierp hem terug. Na de zege van vandaag heeft hij nu bijna acht minuten voorsprong op De Villiers. Ten Brinke staat op bijna tien minuten derde. Van Loon staat zesde op iets meer dan twintig minuten. Hij staat vlak voor Carlos Sainz die vandaag een motorcoureur aanreed en hem daarna hulp verleende.