Duikers proberen brokstukken Air Asia te bereiken

Het weer op de Javazee is zo opgeknapt dat duikers maandag opnieuw een poging doen de waargenomen brokstukken van hoogstwaarschijnlijk het neergestorte passagiersvliegtuig van Air Asia te onderzoeken. Mochten zij niet slagen, dan 'wordt geavanceerde apparatuur gebruikt met de mogelijkheid objecten onder water op te sporen en die vervolgens omhoog te takelen', zei Suryadi B. Supriyadi, hoofd operaties van de Indonesische reddingsbrigade.

De afgelopen dagen zijn vijf grote objecten waargenomen waarvan de bergers vermoeden dat het brokstukken van de verdwenen Airbus A320 zijn. Ze verwachten volgens Supriyadi in de mogelijke vliegtuigdelen de lichamen van veel passagiers en bemanningsleden te vinden. Er zijn zeker vijf schepen ter plaatse met apparatuur die de zwarte dozen van het toestel kan lokaliseren.

"Maar de zoekoperatie van vandaag is opnieuw afhankelijk van het weer", zei Supriyadi. Zondag probeerden duikers de vindplaats ook al te bereiken, maar de ruwe zee woelde slib en modder om en benam hun zo het zicht.

Zondag kwamen veel nabestaanden bijeen in de Mawar Sharon-kerk van Surabaya. Meer dan een kwart van de slachtoffers was lid van deze pinkstergemeente.

Surabaya, de tweede stad van Indonesië, is in de greep van rouw en verdriet. De geborgen stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp arriveren daar een voor een. Inmiddels zijn er 34 doodskisten aangekomen.

Het Air Asia-toestel, dat op 28 december verdween, had 162 inzittenden.