Huisman wint NK marathonschaatsen op kunstijs

Mariska Huisman is voor de derde keer de Nederlandse kampioen op de marathonschaatsen op kunstijs gewonnen. De 31-jarige rijdster van Team BOHH versloeg in de eindsprint Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal. Huisman pakte eerder in 2010 en 2012 nationale titel.

De marathon bij de vrouwen was bijna één lange sprint naar de finish. Er ging wel eens een groepje weg ver kwamen ze nooit. Het peloton hield met gemiddeld 40 kilometer het uur de snelheid hoog. Huisman was nog lang niet zeker of ze kon winnen. Na 62 ronden kwam ze ten val. Even leek het erop dat de ze het peloton niet meer kon bijhalen, maar hulp van ploeggenoten Lisa van der Geest en Cindy Vergeer kwam ze toch weer in het peloton terecht. 

"Dat was wel even zwaar. Ik dacht: nu gaan ze keihard rijden, want dan zijn ze me kwijt. Gelukkig hielpen Lisa en Cindy mij om terug te komen in de race. Ik voelde de hele wedstrijd al dat ik heel sterk was. Ik kon vaak kopwerk doen en af en toe een aanval. Ik rust vrij snel uit, dus ik kon steeds weer gaan", zei Huisman in een eerste reactie.

Huisman liet vorig jaar het NK schieten omdat haar broer Sjoerd overleed. Deze zege in het Groningse Kardinge doet haar dan ook goed. "Dat is een fantastisch gevoel. Maar ook heel bijzonder."