UFO's: Het was de CIA!

Goed onderbouwde theorieën over kleine groene mannetjes die aardse vrouwtjes zwanger schoppen kunnen voorlopig in de ijskast. De CIA heeft namelijk een zeer geloofwaardige verklaring voor de toename van UFO-waarnemingen in de jaren '50 en' 60 van de vorige eeuw: zij waren het.

Dit staat allemaal vermeld in een onlangs verschenen rapport dat het mysterie op bevredigende wijze lijkt te ontrafelen: 'De CIA en het U2-programma, 1954-1974', door Gregory Pedlow en Donald Welzenbach.

Het rapport laat zien hoe het testen van het beroemde en beruchte spionagevliegtuig zorgde voor een drastische toename waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende objecten, in de volksmond ook wel UFO's genoemd.

Halverwege de jaren '50 kwamen commerciële vluchten niet boven een hoogte van ongeveer 6 kilometer uit. Militaire toestellen bleven onder de 12 kilometergrens. Veel UFO's werden gespot door piloten die vroeg in de avond van oost naar west vlogen. Wanneer de zon onder ging en er gevlogen werd op een hoogte van 6 kilometer, was het toestel in duister gehuld.

Wanneer er op hetzelfde moment een U2 voorbij kwam zeilen, op een hoogte die zo'n 12 kilometer boven die van het lijntoestel lag, dan moet dit nogal een curieus gezicht moest zijn geweest voor de piloot van het lijntoestel. De zilveren vleugels van het U2-toestel reflecteerden namelijk het beetje zonlicht dat er nog was, hetgeen een vreemd effect gegeven moet hebben. Dat is dan ook het moment waarop van de grond de meeste meldingen binnenkwamen.

In die tijd werd het onmogelijk geacht dat toestellen hoger dan 18 kilometer zouden vliegen.

Vermeng dit met de gebruikelijke massahysterie die altijd een grote rol speelt bij dit soort (op dat moment) onverklaarbare toestanden en je hebt opeens een hype.

Volgens het rapport werden de waarnemingen tijdens Operatie Blauw Boek onderzocht en later vergeleken met vluchtschema's van het toen nog geheime project. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de veelgenoemde 'mannen in het zwart', die om een of andere reden bijna net zo beroemd werden als de UFO's zelf.

Concluderend zouden we kunnen stellen dat er op het UFO-mysterie een slotje kan, de website Niburu uit de lucht kan worden gehaald en Djeez het voortaan kan laten bij artikelen over hitsige leraressen.