PDC WK: Anderson in finale na zege op Van Gerwen

Gary Anderson staat in de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In de halve finale was hij met 6-3 te sterk voor titelverdediger Michael van Gerwen. De Schot blonk, naast een mooi gemiddelde, helemaal uit met een hoog finishpercentage. 

Van Gerwen begon aan de partij en pakte de eerste leg. De eerste break was voor Anderson en dat was genoeg om de eerste set te pakken (3-1). Van Gerwen bracht de stand weer op gelijke hoogte door onder andere twee keer 130 uit te gooien.

Anderson sloeg in set drie meteen toe toen Van Gerwen drie pijlen op dubbel vier te missen. Met een 144-finish kon anderson de derde set met 3-1 winnen. In set vier vielen geen breaks waardoor The Flying Scotsman een 3-1 voorsprong kon nemen. Het is een partij van hoog niveau. Het gemiddelde van Van Gerwen staat op 104 en dat van Anderson op 102.

Michael van Gerwen op de beslissende momenten niet in staat om toe te slaan. (PRO SHOTS/Actionimages)
Michael van Gerwen op de beslissende momenten niet in staat om toe te slaan. (PRO SHOTS/Actionimages)

Met sets van 3-0 en 3-2 kon Van Gerwen van 3-1 achter weer op gelijke hoogte komen. Mighty Mike kreeg één kans in de laatste leg van de zesde set en sloeg meteen toe. Hij kon echter niet op voorsprong komen. In de beslissende leg was het Van Gerwen die 122 niet uitgooide. De 55 van Anderson gingen wel uit en kwam 4-3 in sets voor. Ook in set acht is de Schot in zijn eigen begonnen legs superieur. Hij opende met een tiendarter en liet Van Gerwen geen kans om te breaken. Op 2-1 schutterde Van Gerwen op de dubbels. Anderson gooide 66 uit en is nog één set verwijderd van de zege.

Via tops werd het 1-0 voor Anderson en de Nederlander leek gezien. Van Gerwen brak met een 149-finish direct terug. Het werd 2-2. Van Gerwen kon in de laatste leg de triple niet meer vinden en Anderson maakte het via dubbel zestien af. 

Gary Anderson staat voor de tweede keer in de finale van het wereldkampioenschap. In 2011 verloor hij met 7-5 van Adrian Lewis. Nu zal zijn tegenstander Phil Taylor of Raymond van Barneveld zijn.