Abbas vraagt lidmaatschap Strafhof aan

De Palestijnen hebben het lidmaatschap aangevraagd van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Palestijnse president ondertekende woensdag het Statuut van Rome, het document dat ten grondslag lag aan de oprichting van het ICC.

Door lid te worden van het ICC zouden de Palestijnen een aanklacht wegens oorlogsmisdaden kunnen indienen tegen Israël.

Abbas had al eerder gezinspeeld op aansluiting bij het ICC, nadat het vredesproces met Israël eerder dit jaar voor de zoveelste keer stil kwam te liggen. "We willen klagen. Er is agressie tegen ons, tegen ons grondgebied. De Veiligheidsraad heeft ons teleurgesteld", zei Abbas woensdag op een bijeenkomst op de Westelijke Jordaanoever.

De aankondiging van Abbas komt een dag nadat een resolutie werd afgewezen in de VN-Veiligheidsraad over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. In de resolutie werd opgeroepen binnen drie jaar een einde te maken aan de bezetting. Abbas had al gewaarschuwd dat als de resolutie het niet zou halen, hij aansluiting bij meer internationale organisaties zou nastreven, in een poging Israël onder druk te zetten.

De aankondiging van Abbas kwam hem direct op felle kritiek van Israël te staan. "Het is de Palestijnse Autoriteit die het Internationaal Strafhof moet vrezen", zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Het is de Palestijnse Autoriteit die een eenheidsregering vorm met Hamas, een terreurorganisatie die oorlogsmisdaden begaat."

Ook de Verenigde Staten zijn niet blij met de beslissing van Abbas. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken noemde zei dat de beslissing 'contraproductief was en dat deze niet zal bijdragen aan het streven van het Palestijnse volk naar een soevereine en onafhankelijke staat'.