Evacuatie brandende ferry vordert langzaam

Meer dan tweehonderd passagiers en bemanningsleden zitten maandagochtend nog vast op de Griekse veerboot die zondag in de Adriatische Zee tussen Albanië en Italië in brand en op drift raakte. Van de 478 opvarenden zijn inmiddels 251 van boord gehaald, meldt de Italiaanse marine. De meesten zijn met helikopters overgebracht naar schepen in de buurt, maar een aantal met onderkoelingsverschijnselen werd meteen overgevlogen naar ziekenhuizen in Italië.

Het reddingswerk vindt plaats in koud en stormachtig weer. Tijdens de operatie vielen zeker een dode en twee gewonden. "Ondanks de rook, de duisternis en de verschrikkelijke omstandigheden is het reddingswerk rond het schip de hele nacht doorgegaan", zei kapten Riccardo Rizzoto van de Italiaanse marine. Een ander groot Italiaans marineschip met een helikopterdek spoedt zich naar de plaats van het ongeluk om bij de evacuatie te helpen.

Volgens de Griekse minister van koopvaardij Miltiadis Varvitsiotis helpen tien koopvaardijschepen bij het reddingswerk. De schepen die al tientallen passagiers aan boord hebben genomen blijven in de buurt zolang het reddingswerk voortduurt. Een schip met 49 geredden opvarenden is maandagochtend in de haven van de Italiaanse stad Bari aangekomen.

De brand op de Norman Atlantic is inmiddels onder controle, maar binnen zit het nog vol rook. De passagiers staan buiten op het dek in de kou en de regen te wachten totdat ook zij van boord worden gehaald. Dat gaat met helikopters met maar een paar mensen tegelijk.