PDC WK: Lewis nipt langs Brown

Zondagavond werden er weer drie duels gespeeld in de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts. Dean Winstanley won in de eerste pot van de avond met enige moeite van Darren Webster (4-3). Phil Taylor won in een eenzijdige wedstrijd van Mark Webster (4-0), Adrian Lewis kwam met de schrik vrij tegen jeugdkampioen Keegan Brown (4-2).

Dean Winstanley (26) 4-3 Darren Webster

Winstanley kwam zonder een druppeltje zweet op een 2-0 voorsprong in sets. Vanaf een 2-2 stand in de derde set begon de trippel-motor van Deano te haperen. Via dubbel 12 kwam ook Webster op het scorebord.

Ook set vier en vijf hadden een beslissende leg nodig. In beide legs startte Webster met veel triples uitstekend, waardoor The Demolition Man eenvoudig de stand in zijn voordeel om kon buigen: 2-3. Tegen het einde van set 6 mistte Winstanley meerdere malen op tops, toch wist Over the top uiteindelijk via dubbel 5 een beslissende set uit het vuur te slepen.

Bij een stand van 2-2 in plaatste Winstanley een cruciale break. Webster mistte daarna één pijl om de meubelen te redden. Over the top profiteerde via dubbel 8 waardoor hij voor het eerst in zijn carriere doorstroomt tot de achtste finales in Ally Pally.

Phil Taylor (2) 4-0 Mark Webster (31)

De eerste set ging zonder slag of stoot naar de 16-voudig wereldkampioen. Daarna begon Webster terug te vechten, met als gevolg dat Taylor genoodzaakt werd zijn A-game tevoorschijn te toveren. Een 12- en een 14-darter brachten The Power naar 2-0.

In de derde set brak Spider met een prachtige 125-finish voor het eerst The Power. Taylor mistte daarna op een haar na een even zo mooie 170-finish, toch plaatste hij via dubbel-8 de re-brake: 3-0.

Iedere keer toen Webster zijn niveau omhoog schroefde, wist Taylor een extra versnelling te vinden. Dit had als gevolg dat het verzet in de vierde definitief gebroken was: 4-0.

Adrian Lewis (3) 4-2 Keegan Brown

Door een zeer slappe start van Lewis kwam Brown ‘verassend’ op 0-1. De tweede set ging in vijf legs, waarin Lewis de sterkste bleek. Beide darters behielden hun legs in de derde set: 1-2.

Bij een 1-1 stand in de vierde set werd er een karrenvracht aan dubbels gemist. Uiteindelijk brak Brown waardoor Lewis met de rug tegen de muur kwam te staan. Toen liet de tweevoudig wereldkampioen twee 12-darters noteren, onder andere een 134-finish met tweemaal tops brachten hem langszij: 2-2.

Lewis miste drie pijlen voor de 5e set, waardoor Brown een beslissende leg af kon dwingen. Daarin breide Jackpot zijn foutjes van even daarvoor recht: 3-2. De ervaring van Lewis betaalde zich in de laatste set uit, daarin reeg hij de 180-ers aaneen. Lewis zag zijn eerste 3 matchdarts nog naast de dubbel belandden, even daarna gooide hij met een 122-uitgooi de wedstrijd in het slot: 4-2. 

Morgen wordt de tweede ronde op het WK afgewerkt. Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort strijden dan vanaf half 2 voor een plek bij de laatste 16.