VS en NAVO sluiten formeel Afghanistan-missie af

De Verenigde Staten en de NAVO hebben zondag formeel de gevechtsmissie in Afghanistan afgesloten met een ceremonie op het hoofdkwartier in Kabul. Dertien jaar lang leverde ISAF strijd met opstandelingen, nadat in 2001 het Taliban-regime ten val werd gebracht. Na 1 januari wordt de missie omgevormd tot een trainingsmissie en blijven er ruim dertienduizend, voornamelijk Amerikaanse militairen, achter.

ISAF-bevelhebber Jon Campbell streek in Kabul de ISAF-vlag en verving deze door de nieuwe vlag van de trainings- en ondersteuningsmissie, Resolute Support, waaraan Nederland zo'n honderd man levert. 'Resolute Support dient als het fundament van een voortdurende samenwerking' tussen Afghanistan en de NAVO, aldus Campbell. De bevelhebber herdacht tevens de militairen die in de strijd om het leven zijn gekomen. "De weg die voor ons ligt is vol gevaren, maar uiteindelijk zegevieren we."

ISAF werd opgezet na de Amerikaanse invasie in Afghanistan. Er namen zo'n vijftig landen deel aan de coalitie. De Afghaanse bevolking houdt gemengde gevoelens over aan de missie. De veiligheidssituatie is de afgelopen tijd verslechterd en veel Afghanen menen dat de buitenlandse militairen nog altijd nodig zijn om vrede te brengen in het land. "De afgelopen dertien jaar hebben we verbeteringen gezien in ons dagelijks leven - vrijheid van meningsuiting, meer democratie en een betere financiële situatie", aldus de 42-jarige winkelier Gul Mohammad. "Maar we hebben de buitenlandse troepenmacht nodig totdat onze eigen strijdkrachten sterk genoeg zijn, totdat onze economie aantrekt, tot onze leiders een regering vormen."

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zei dat de Afghaanse troepenmacht klaar is om het werk alleen af te kunnen. In een verklaring zei Stoltenberg dat de ISAF-missie 'met groot succes is afgerond, ondanks de hoge kosten'. "We hebben onze eigen landen veiliger gemaakt, door internationale terroristen geen veilige haven te bieden. We hebben Afghanistan sterker gemaakt door de veiligheidstroepen vanaf de grond op te bouwen. Samen hebben we de voorwaarden geschapen voor een betere toekomst voor miljoenen Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen."

Ondanks de dertien jaar durende strijd lijkt 2014 het dodelijkste jaar van de oorlog te worden, aldus de Verenigde Naties. Dit jaar vielen er volgens schattingen voor het eerst sinds 2008 meer dan tienduizend burgerslachtoffers, vooral door aanslagen van de Taliban.