Wüst neemt voorschot op vierde NK titel allround

Ireen Wüst heeft een goede stap gezet naar haar vierde Nederlandse allround titel. De Nederlands en wereldsportvrouw van het jaar won de 500 meter in 39,17 en zag haar grote concurrente Marrit Leenstra worden gediskwalificeerd na een valse start.

Wüst deed de afgelopen vijf jaar slechts eenmaal mee aan dit toernooi en toen (2013) werd ze tweede achter de nu afwezige Jorien ter Mors. Op de kortste afstand bleef ze de nummer twee Annouk van der Weijden 0,51 seconden voor en heeft daarvoor al een voorsprong van drie seconden. Jorien Voorhuis werd knap derde in 39,73.

Marrit Leenstra werd na een valse start gediskwalificeerd. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Marrit Leenstra werd na een valse start gediskwalificeerd. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Kanshebbers voor een EK plaats, Linda de Vries, Carlijn Achtereekte (PR) en Diane Valkenburg eindigden ook nog onder de 40 seconden. Yvonne Nauta, die afgelopen februari in Amsterdam de titel won, reed met 40,58 een persoonlijk record, maar heeft al wel een aanzienlijke achterstand op Wüst. Antoinette de Jong en Marije Joling stelden als enige kanshebbers teleur met een tiende en elfde plaats.

De afgelopen jaren plaatste telkens de vier beste Nederlandsen zich voor het EK allround, dat in januari in Chelyabinsk wordt gehouden. De ISU heeft echter de plaatsingsregels aangepast en daardoor mogen nu maximaal drie Nederlandse vrouwen afreizen naar Rusland. Deze regel geldt ook bij de mannen.

Uitslag 500 meter vrouwen NK allround

# Schaatsser Tijd
1 Ireen Wüst 39,17
2 Annouk van der Weijden +0,51
3 Jorien Voorhuis +0,56
4 Linda de Vries +0,68
5 Carlijn Achtereekte +0,70
6 Diane Valkenburg +0,77
7 Melissa Wijfje +0,90
8 Sanneke de Neeling +1,05