FARC laat militair vrij en eist wapenstilstand

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een gevangen militair vrijgelaten. Soldaat Carlos Becerra Ojeda is volgens de FARC vrijdag overgedragen aan vertegenwoordigers van het Rode Kruis, Cuba en Noorwegen. De geste van de rebellen moet de vredesonderhandelingen met de regering vergemakkelijken.

Becerra werd eerder deze maand door FARC-strijders ontvoerd, aldus de regering. Ze namen hem gevangen bij een aanval op regeringstroepen in het zuidwestelijke departement Cauca.

De FARC kondigde vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af. De rebellen maanden ook Bogota de wapens neer te leggen, maar de regering van president Juan Manuel Santos weigert dat. Santos vreest dat de in het nauw gedreven opstandelingen door een wapenstilstand weer op adem kunnen komen en zich kunnen herpakken.

De FARC en de regering onderhandelen inmiddels ruim twee jaar over vrede. Het vredesoverleg begon in Oslo en werd voortgezet in Havana. In drie van de zes onderhandelingshoofdstukken, drugshandel, landhervorming en de integratie van de rebellen in de Colombiaanse politiek, is tot dusver overeenstemming bereikt. De besprekingen zijn voor de duur van de feestdagen stilgelegd.