'Nederlands' Suriname speelt gelijk tegen Trinidad & Tobago

Het Surinaams voetbalelftal heeft vrijdag de vriendschappelijke wedstrijd tegen een team uit Trinidad en Tobago verloren na strafschoppen. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. Suriname, waarvan Nordin Wooter de spelers had geselecteerd, had tijdens het duel een groot overwicht, maar wist dat niet in doelpunten uit de drukken.

Bij wijze van experiment was een Surinaams team samengesteld uit veertien Nederlandse profspelers van Surinaamse komaf. De beste spelers van de topclubs ontbraken echter omdat zijn geen toestemming hadden gekregen van hun clubs om in de winterstop naar Suriname te reizen. Onder meer Jarchinio Antonia, Tjaronn Chery, Género Zeefuik, Lorenzo Burnet, Kelvin Leerdam en Darryl Lachman kregen geen toestemming.

Spelers als Ryan Koolwijk (FC Dordrecht), Evander Sno (Westerlo), Milano Koenders (Heracles), Donovan Slijngard (SC Cambuur) en Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur) stonden wel op het veld. FC Eindhoven-verdediger Norichio Nieveld kopte na een uur spelen uit een corner de gelijkmaker binnen.

De wedstrijd stond in het kader van het project van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) om deelname aan het WK in 2018 te realiseren. Om dit te bereiken behandelt het Surinaamse parlement binnenkort een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om mensen met een bijzondere expertise, zoals voetballers, de Surinaamse nationaliteit te geven. Hierdoor kan de SVB uit een veel groter aanbod van goede spelers selecteren en daarmee zijn doel bereiken.