Rusland: Sacharovcentrum is 'buitenlandse agent'

Het Russische ministerie van justitie duidt het Sacharovcentrum voortaan als 'buitenlandse agent'. Als de mensenrechtenorganisatie zich tegen dat stempel verzet dreigen boetes en zelfs sluiting.

Het Sacharovmuseum en -gemeenschapscentrum draagt de naam van de Russische dissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Het etiket van 'buitenlandse agent', dat zoveel betekende als spion, bracht hem tijdens de Sovjetdictatuur in ernstige problemen.

Het besluit van het ministerie van justitie is slecht nieuws voor het Sacharovcentrum. Volgens Ljoedmila Aleksejeva, een andere voormalige Sovjetdissident en vooraanstaand voorvechter van de mensenrechten, kan de maatregel leiden tot de sluiting van het centrum. Aleksejeva reageerde via het Russische persbureau Interfax.

Behalve het Sacharovcentrum bestempelde het ministerie nog een mensenrechtenorganisatie en een alumnivereniging als 'buitenlandse agent'. Het Kremlin besloot in 2011, na massale demonstraties tegen het bewind van president Vladimir Poetin, sommige ngo's voortaan zo aan te duiden. Het gaat om organisaties die geld ontvangen uit het buitenland en politieke activiteiten ontplooien.