Vos op tandvlees naar de winst in Zolder

Marianne Vos heeft donderdag haar eerste veldritzege van deze winter geboekt. De wereldkampioene moest in de wereldbekercross in het Belgische Heusden-Zolder tot het uiterste gaan om de concurrentie van het lijf te houden. De Tsjechische Katerina Nash finishte op luttele seconden als tweede, Vos' Franse ploeggenote Pauline Ferrand Prevot fietste naar de derde plaats.

Vos nam meteen na de start resoluut de leiding en leek onbedreigd naar de zege te soleren, maar in de vierde van de vijf te rijden ronden op het selectieve parcours viel de Brabantse alleskunner ineens terug door een lekke band. Nash en Ferrand Prevot haakten aan. Met een ultieme tempoversnelling wist Vos in de slotfase alsnog een klein, maar beslissend gaatje te slaan.


Veldrijder Mathieu van der Poel heeft opnieuw naast de zege gegrepen in een wereldbekerwedstrijd bij de beloften. De 19-jarige Nederlands kampioen bij de renners onder 23 jaar eindigde in de derde race uit de cyclus in Heusden-Zolder als derde.

Hij moest twee Belgen voor zich dulden. Laurens Sweenck verraste met de winst, vóór Wout van Aert, winnaar van de vorige wedstrijd in Namen. In de eerste WB-wedstrijd in Valkenburg werd Van der Poel zesde bij de beloften.