Kritische tiener Turkije vrijgelaten

Een 16-jarige jongen die in Turkije werd gearresteerd wegens veronderstelde belediging van president Recep Tayyip Erdogan is vrijdag vrijgelaten. Een rechter in de centrale stad Konya heeft daartoe besloten.

De jongen werd woensdag aangehouden op zijn school. Hij had tijdens een studentenprotest een toespraak gehouden waarin hij zou hebben gezegd dat Erdogan een 'stelende eigenaar van een illegaal paleis' is. Daarmee zou hij hebben verwezen naar een corruptieschandaal rond de regering en het omstreden, ruim elfhonderd kamers tellende paleis dat Erdogan bij Ankara liet neerzetten.

De arrestatie van de tiener leidde tot grote verontwaardiging in Turkije. Tientallen advocaten verklaarden de jongen te willen verdedigen en tekenden een petitie voor zijn vrijlating.

Premier Ahmet Davutoglu verdedigde de arrestatie en zei dat het presidentiële kantoor gerespecteerd moet worden. Oppositiepartijen toonden zich kritisch en spraken van het zoveelste voorbeeld dat de regering onwelgevallige opvattingen de kop indrukt.

Het is in Turkije bij wet verboden de president te beledigen. De jongen kan nog altijd veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal vier jaar.