Bob de Jong nog lang niet te oud

Hij droeg tijdens de sluitingsceremonie van Sochi 2014 met gepaste trots de vlag van de Nederlandse olympische ploeg. Het leek voor de toen 37-jarige Bob de Jong zijn allerlaatste rondje bij de Winterspelen. Bij gebrek aan een degelijke sponsor werd de stayer uit Leimuiden na zijn vijfde olympiade min of meer gedwongen om serieus aan een maatschappelijke loopbaan te gaan denken. Maar inmiddels heeft een geldschieter (Please Payroll) zich alsnog over hem ontfermd en durft hij alweer hardop te dromen van Pyeongchang 2018.

"Een jaar zonder inkomsten had ik wel gered", zegt de zevenvoudige wereldkampioen nuchter. "Maar twee jaar zonder inkomen wordt een ander verhaal. Dat gaat dan ten koste van je concentratie en motivatie. Dan ga je te veel nadenken hoe het verder moet. Dankzij mijn nieuwe sponsor kan ik in elk geval dit seizoen vooruit. We hebben bovendien de intentie om langer met elkaar door te gaan. Met deze steun sluit ik dan ook zeker de volgende Winterspelen niet uit."

Met een ludiek spandoek bij de wereldbeker eerder deze maand in Thialf (Please ga door Bob) kondigde het bedrijf de nog prille samenwerking met De Jong aan. "Daar werd ik blij van", vertelt de pure liefhebber, die komend weekeinde bij de NK allround uiteraard in actie komt. "Het publiek reageerde ook meteen enthousiast toen ik aan het inrijden was. De toeschouwers begrepen dat ik weer mocht en kon doorgaan met schaatsen. Voor mij persoonlijk is het nog altijd een prachtig mooi vak en een schitterende hobby. Die maatschappelijke loopbaan komt later wel, al zou je mijn huidige bezigheden ook als een mooie uitdaging kunnen zien in de entertainmentindustrie."

Naast de vele complimenten en felicitaties voor zijn nieuwe contract vielen twee weken geleden in Thialf ook enkele goedbedoelde grappen over De Jong ('je kunt hem beter Bob de Oudste gaan noemen') te beluisteren. "In 2018 is hij misschien nog één van de weinige schaatsers die de 10.000 meter rijdt en dan ligt een olympische medaille dus voor het oprapen", zo klonk het ook, met een verwijzing naar de langste afstand die steeds minder in trek is. Maar het respect voor de onvermoeibare De Jong in en buiten de schaatswereld is en blijft onveranderd groot.

"Ik ga niet naar Pyeongchang om alleen maar mee te doen", verzekert hij. "Ik wil absoluut voor de prijzen blijven rijden. Aan de hand van mijn resultaten kunnen we elk jaar een afweging maken of het zin heeft om door te zetten naar 2018. Ik ga er in elk geval voor."

Bob de Jong, nog lang niet oud. (Pro Shots/Erik Pasman)
Bob de Jong, nog lang niet oud. (Pro Shots/Erik Pasman)