Dodental na aanvallen in India loopt op

Het dodental van een reeks aanvallen door rebellen in de Indiase deelstaat Assam is opgelopen tot zeker 72. Op vijf verschillende plekken namen leden van het Nationaal Democratisch Front van Bodoland dinsdagavond leden van de Adivasi-stam onder vuur. Onder de slachtoffers waren veel vrouwen en kinderen.

De politie stelde een avondklok in om verder geweld te voorkomen en die maatregel lijkt vooralsnog te werken. Verdere aanvallen zijn uitgebleven.

De Adivasi zijn een mix van hindoes en christenen en velen van hen waren zich dinsdag op het kerstfeest aan het voorbereiden toen het geweld uitbrak. Mensen die de aanvallen overleefden hebben onderdak gezocht in een kerk en een school en hoewel de rust lijkt te zijn wedergekeerd durven velen niet naar huis. "Er zal voor ons geen kerstviering zijn", zei een huilende Rina Vor, die samen met haar vier kinderen het geweld overleefde.

De Bodo-rebellen strijden al jaren voor een eigen thuisland voor hun stam, waar zo'n tien procent van de inwoners van Assam bij hoort. Geweld tegen de Adivasi en islamitische Indiërs wordt daarbij niet geschuwd. De afgelopen dertig jaar zijn zeker tienduizend mensen omgekomen.