Tientallen doden bij rebellengeweld Noordoost-India

Een reeks aanvallen van rebellen in de Indiase deelstaat Assam heeft aan zeker 63 mensen het leven gekost. Dat heeft de politie van de afgelegen deelstaat woensdag gezegd. Honderden overlevenden hebben hun toevlucht gezocht in een kerk en een school. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld.

De rebellen voerden dinsdag vijf aanvallen uit. De meeste slachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen zijn, werkten op theetuinen in de regio. De autoriteiten hebben in twee districten een avondklok ingesteld, in de hoop het geweld in te dammen. "We proberen ervoor te zorgen dat het etnische geweld niet oplaait", zei S.N. Singh van de politie. De Indiase regering heeft duizenden paramilitairen naar Assam gestuurd. Premier Narendra Modi heeft het geweld veroordeeld.

Volgens premier van Assam Tarun Gogoi zitten rebellen van een factie van het Nationaal Democratisch Front van Bodoland achter het bloedbad. De Bodo-rebellen hebben in het verleden al vaker aanvallen op Adivasi's uitgevoerd. Aanleiding voor de aanvallen zijn disputen over grond en banen. Het Nationaal Democratisch Front van Bodoland strijdt al jaren voor een eigen thuisland voor het Bodo-volk, een inheemse stam uit Assam.