Twee arrestaties in Sydney in terreuronderzoek

Twee mannen zijn dinsdag door de Australische politie opgepakt in verband met een onderzoek naar terroristische activiteiten. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een 20-jarige man die documenten bij zich had die gebruikt konden worden voor een terreuraanslag en een 21-jarige man die zich niet had gehouden aan een gerechtelijk bevel.

Michael Phelan van de Australische politie wees erop dat van een specifieke terreurdreiging geen sprake is en dat de arrestaties onderdeel zijn van een al langer lopend onderzoek. In september werden bij dat onderzoek ook al arrestaties verricht. In totaal zitten nu elf mensen vast. "Er is niets dat wijst op specifieke doelen of een specifiek tijdstip in verband met deze gebeurtenis", aldus Phelan.

De twee mannen zouden behoren tot een groep van ongeveer vijftien tot twintig personen die achter het gedachtegoed van de extremistische organisatie Islamitische Staat staan. De groep zou onder andere geld inzamelen voor IS en mensen helpen die mee willen vechten in de jihad. Vorige week donderdag werden bij een huiszoeking een groot aantal documenten en drie wapens gevonden. In de documenten stonden opmerkingen over 'mogelijke politieke doelwitten', waarna de politie besloot in te grijpen.

Dinsdag waarschuwde de Australische premier Tony Abbott al dat er 'een verhoogd niveau van terreurgeruchten' is, nadat vorige week bij een gijzeling in Sydney twee mensen om het leven kwamen.