Judoka Bolder gaat voor Israël uitkomen

Judoka Linda Bolder zal voortaan uitkomen voor Israël. De 26-jarige judoka uit Velserbroek heeft dit besloten uit onvrede met het beleid van de Judobond Nederland (JBN). De judobond wilde niet dat ze zich nog langer door haar vaste coach liet begeleiden.

De judobond presenteerde vorig jaar Judo 2.0 waarbij judoka's meer centraal op één of twee steunpunten moesten gaan trainen. De judoka's zouden voortaan alleen nog mogen worden begeleid door bondscoaches van de judobond en niet meer door begeleiders van hun eigen club. Voor deze plannen bestaat veel weerstand bij de sporters en trainers. 

De judoka uitkomende in de klasse tot 70 kilogram is ook altijd fel tegenstander geweest van de centralisatie. Voor haar waren er twee opties: Rotterdam of Haarlem. Ze wilde in ieder geval niet naar Rotterdam, waar haar grootste concurrente Kim Polling traint. Haarlem bleek ook geen optie. "Daar heb ik met Maarten Arens (bondscoach heren en trainer in Haarlem, red) gesproken, maar die vertelde dat de mannen voor hem prioriteit nummer één zijn. Ik had geen zin om prioriteit nummer twee te zijn", aldus Bolder.

De discussie over hoe de centralisatie van het judo moet worden uitgevoerd loopt nog maar Bolder gaat daar niet op zitten wachten. "Dat zorgt voor een hoop onrust en daar heb ik geen trek meer in", legt Bolder uit. "Ik wil weg uit die negatieve spiraal."

Wat ook meespeelt is dat de Noord-Hollandse zich via de Israëlroute veel makkeijker kan plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Op Europese- en wereldkampioenschappen mogen twee judoka’s per land worden uitgezonden, maar op de Olympische Spelen maar één. In Nederland heeft de zeer zware concurrentie van Europees kampioene en nummer één van de wereld Kim Polling.

"Ik kom uit een periode van een zware kruisbandblessure. Dat betekent dat ik een jaar heb stilgestaan en een forse achterstand heb opgelopen. Dat betekent dat ik een inhaalslag moet maken door ongeveer elk toernooi te winnen waaraan ik meedoe. En tegelijk moet Kim niet heel veel winnen. Maar Kim is geen judoka die veel verliest, dus mijn kansen op de Spelen zijn beperkt."

Linda Bolder in het blauw in actie tijdens het EK in 2012. (PROSHOTS/Gepa)

Nu Bolder voor Israel uit gaat komen zal ze zoveel mogelijk worden begeleid door haar trainer en coach Ben Rietdijk. Als hij een keertje niet mee kan naar buitenlandse toernooien, dan zal de Israëlische coach Shany Hershko haar begeleiden. Hershko begeleidt nu onder andere Yarden Gerbi, de wereldkampioene van 2013 in de categorie tot 63 kilo. 

Bolder werd in 2013 op het EK in Boedapest tweede achter Kim Polling. Dit jaar won ze in februari de Grand Slam in Parijs. Twee weken later tijdens de Grand Prix in Düsseldorf liep ze een kruisbandblessure op en dat zorgde ervoor dat ze dit jaar niet meer in actie kon komen. Bolder staat desondanks nog vijftiende op de wereldranglijst. 

De omstreden binnenlandpolitiek van Israël heeft Bolder niet doen te twijfelen over haar beslissing. "Een hoop mensen zullen er een mening over hebben, maar ik ben niet bezig met politiek en zal me er ook niet in mengen. Ik ben een topsporter en heb alleen gekeken wat goed is voor mij. Wie kan mij wat bieden? Daarom ben ik tot deze keuze gekomen."