Koenders benadrukt belang hervormingen in Irak

Het is van groot belang dat de Iraakse regering haar hervormingen doorzet. Dat stelden minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een gesprek maandag met hun Iraakse ambtgenoot Ibrahim al-Jaafari.

Uit alle gesprekken blijkt dat het betrekken van de de minderheden bij het bestuur en respect voor mensenrechten 'de sleutelwoorden' zijn, zei Koenders op een persconferentie na afloop. "Respect voor minderheden is cruciaal voor het vinden van een politieke oplossing hier."

Mogherini benadrukte dat het voor de Europese Unie 'heel belangrijk' is dat Irak een succes wordt. "Het feit dat ik hier zo snel na mijn benoeming ben, wijst op het belang dat ik hier aan hecht." Ze beloofde dat het land niet alleen staat in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Koenders kwam maandag aan in Bagdad. Hij maakt een reis door de regio waarbij de strijd tegen IS centraal staat. Zondag was de bewindsman in Arbil voor overleg met de Koerdische regering en een dag eerder sprak hij in Istanbul met Syrische oppositieleden.

Nederlandse militairen gaan in Bagdad special forces trainen. Het gaat vermoedelijk om dertig trainers. In het noorden van het land gaan maximaal honderd Nederlanders aan de slag om Koerdische troepen basisvaardigheden bij te brengen. Nederlandse F-16's bestrijden IS in Irak vanuit de lucht.