'Dode bij protest tegen kopermijn Birma'

Bij een demonstratie tegen een kopermijn in Birma is maandag een betoger doodgeschoten en zijn twaalf mensen gewond geraakt. Dat zegt een parlementariër van de oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie.

De mijn is deels een Chinees project. Toen de politie en Chinese arbeiders een hek probeerden neer te zetten op land dat volgens lokale bewoners van hen is braken er gevechten uit. Daarbij werd een vrouw van in de 50 in het hoofd geschoten, aldus Khin San Hlaing. Ze kon niet zeggen of de vrouw door een agent of een beveiliger van de mijn werd gedood.

Op foto's waren het lichaam van de vrouw en enkele van de gewonden te zien. Negen mensen moesten naar het ziekenhuis, twee verkeren in kritieke toestand, aldus Khin San Hlaing.

De mijn, een samenwerkingsverband tussen een Birmees bedrijf dat feitelijk in handen is van het leger en een Chinees mijnbouwbedrijf, kwam twee jaar geleden ook al in het nieuws. De politie maakte toen met geweld een einde aan een protest. De rookgranaten die de agenten gebruikten bevatten fosfor. Meer dan honderd boeddhistische monniken raakten gewond.

Volgens Khin San Hlaing wil de regering niet op het incident reageren. "Het is erg deprimerend dat niemand binnen de regering mij terugbelt. Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid."