Evenveel goals, minder kaarten in eredivisie

De spanning die de eredivisie de laatste jaren zo kenmerkte, is dit seizoen opvallend ver te zoeken. Zowel boven- als onderin zijn de verschillen al groot. PSV gaat als trotse koploper de winterstop in met vier punten voorsprong op Ajax, de enige serieuze concurrent.

Onderin lijkt FC Dordrecht met zeven puntjes bezig aan korte rentree op het hoogste niveau. Tussen de fiere koploper en de arme hekkensluiter in zijn de verschillen echter niet al te groot, wat ongetwijfeld weer tot een spectaculaire tweede helft van het seizoen zal leiden.

Wat betreft het aantal gemaakte doelpunten is het niet anders dan voorgaande jaren. Halverwege het seizoen staat de teller op 488 treffers, vergelijkbaar met vorig jaar toen het in mei stokte bij 978.

Wel opvallend is dat de topschutters van nu, Mark Uth en Michiel Kramer, er aanzienlijk minder hebben gemaakt dan Alfred Finnbogason vorig jaar. De IJslandse spits stond bij de winterstop op zeventien doelpunten, Uth en Kramer hebben elf keer gescoord. Finnbogason kwam uit op 29 doelpunten, wat hem een transfer naar Spanje opleverde.

Ondanks hun goals zijn Uth en Kramer niet de waardevolste spelers van de eerste seizoenshelft. Luuk de Jong, Memphis Depay, Marko Vejinovic en Davy Klaassen hadden ieder een aandeel in dertien treffers van hun club, door zelf te scoren of een assist te geven. Klaassen is de beste voorbereider met acht beslissende voorzetten.

Doelman Kristoffer Nordfeldt van Heerenveen moest de meeste reddingen verrichten (74), op de voet gevolgd door Sergio Padt van FC Groningen (73). Ajax springt het beste met de kansen om. Van de 244 eigen doelpogingen leverden er 42 een treffer op, een score van 17 procent. PSV volgt met 16 procent (46 uit 293). De koploper scoorde al vijftien keer uit standaardsituaties, het meeste van alle clubs.

In disciplinair opzicht gedragen de spelers zich beter dan vorig jaar. De scheidsrechters hebben vooralsnog 483 gele en 35 rode kaarten getrokken, aanzienlijk minder dan vorig jaar. Joeri de Kamps springt er in negatief opzicht bovenuit. De middenvelder van NAC maakte de meeste overtredingen (58) en pakte de meeste gele kaarten (negen). Dordrecht kreeg de meeste rode kaarten, vier stuks, waarvan de helft naar Ilias Haddad ging.

Opvallend is dat FC Utrecht met afstand de meeste spelers gebruikte, liefst 31, aanzienlijk meer dan Ajax (25), Feyenoord en PSV (beide 22). Bij Ajax zijn de invallers het belangrijkste met zeven treffers, terwijl Feyenoord het vaakst de nul hield (negen keer).