'Essebsi wint presidentsverkiezingen Tunesië'

Beji Caid Essebsi lijkt de presidentsverkiezingen in Tunesië zondag te hebben gewonnen. De 88-jarige politicus die in vroegere regimes verschillende functies vervulde heeft volgens exitpolls in de tweede stemronde 55,5 procent van de stemmen gekregen, tegen zijn rivaal en interim-president Moncef Marzouki 44,5 procent.

De exitpolls van onderzoeksbedrijf Sigma Conseil zijn bij de twee voorgaande verkiezingen in Tunesië betrouwbaar gebleken. Officiële uitslagen worden dinsdag pas verwacht.

Essebsi was eerder minister van binnenlandse zaken en van buitenlandse zaken. Als president krijgt hij de verantwoordelijkheid voor het buitenlands en defensiebeleid van Tunesië. Zijn partij, Nida Tunis, won in oktober ook de parlementsverkiezingen.

De partij eiste zondag bijna meteen nadat de stembureaus sloten al de overwinning op. Bij het hoofdkantoor van de partij in Tunis werd volop gefeest, maar het kamp van Marzouki wilde zich nog niet gewonnen geven.

De presidentsverkiezingen vormen het sluitstuk van Tunesiës overgang naar democratie na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011.