'Halve Nederlander' Hirscher oppermachtig op reuzenslalom

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Italiaanse Alta Badia met grote overmacht de reuzenslalom gewonnen. Op de Gran Risa-piste boekte de Oostenrijker met Nederlandse moeder alweer zijn derde zege op rij, nadat hij een week eerder in Åre zowel de slalom als de reuzenslalom won.

Na de eerste run waren de verschillen bovenin nog klein. Hirscher ging aan kop, maar had slechts 0,16 seconden voorsprong op de Fransman Alexis Pinturault, die op zijn beurt weer 0,01 seconde sneller was dan landgenoot Thomas Fanara. De drie werden gevolgd door een Duits duo dat ook erg dicht bij elkaar zat: Fritz Dopfer gaf 0,84 seconden toe, Felix Neureuther 0,85. De Amerikaan Ted Ligety, samen met Hirscher de favoriet, kende een moeilijke run en kreeg 1,33 seconden aan de broek.

In de tweede run werd vooral grote indruk gemaakt door twee relatief onbekende skiërs. De Zwitser Gino Caviezel steeg zo van de 24e naar de 9e plek, zijn beste resultaat ooit. De 21-jarige Kroaat Filip Zubcic stond na één run 17e en klom tien plaatsen, waarmee hij zijn beste resultaat enorm verbeterde: Vorige week werd hij in Åre 25e op de reuzenslalom.

Ligety liet in de tweede run zijn klasse zien en was de eerste die de tijd van Zubcic kon verbeteren. Vervolgens beten Roberto Nani, Neureuther en Dopfer de tanden stuk op de tijd van de Amerikaan. Fanara kwam 0,03 seconden tekort, Pinturault gaf 0,04 toe. Hirscher hield zijn voorsprong echter wel vast en kon het zelfs wat uitbreiden. Uiteindelijk was hij liefst 1,45 seconden sneller dan Ligety, die voor Fanara tweede werd.

In de World Cup reuzenslalom gaat Hirscher ruim aan de leiding, voor Ligety. In de algemene World Cup moet de Oostenrijker nog altijd de Noorse snelheidsspecialist Kjetil Jansrud voor laten gaan.

Hirscher gaat in zijn kenmerkende spectaculaire stijl naar beneden in Alta Badia (Foto: Getty)