Tennisfederatie wil prijzengeld verhogen van Challengers en Futures

In navolging van de ATP wil nu ook de Internationle Tennisfederatie (ITF) het prijzengeld in het tennis verhogen. De ITF organiseert, naast alle Grand Slams, zogenaamde Futures en Challengers met een maximale prijzenpot van 100.000 dollar. 

Challengers zijn toernooien onder ATP en WTA-niveau. De ATP organiseert voor de heren zijn eigen Challengers. De ITF neemt wel de organisatie op zich van de Challengers bij de dames. Futures zijn toernooien onderop de professionele tennispiramide, deze toernooien hebben een maximale prijzenpot van 15.000 dollar. 

Waar de prijzenpot van Grand Slams & ATP en WTA-toernooien steeds voller werd, bleef het prijzengeld van de kleinere toernooien achter. Dit zorgde voor een grote discripantie tussen de toppers die er van kunnen leven en de spelers eronder die daar net onder hangen. Uit onderzoek van de ITF bleek dat de beste 50 spelers bij de mannen zestig procent van al het totale prijzengeld wint. In het vrouwencircuit pakt de top 25 zo'n vijftig procent van al het prijzengeld.

Ook bleek dat steeds minder spelers uit het juniorencircuit doorstroomde naar het professionele tennis. Om het gat tussen de toppers en rest te verkleinen stelt het bestuur van de ITF voor om het prijzengeld van Futures en Challengers te verhogen. Als het voorstel in maart wordt goedgekeurd, dan gaat in 2016 het prijzengeld van deze toernooien omhoog. Toernooien die nu een prijzenpot hebben van 10.000 dollar gaan naar 15.000 dollar. ITF-100k toernooien worden ITF-125k toernooien.

Kris Dent, uitvoerend directeur professioneel tennis voor de ITF, zei dat de versterking van de basis voor de sport op de laagste niveaus cruciaal is voor haar toekomst. "We zijn zeer tevreden dat we er meer geld in kunnen steken." Dent wil ook graag de diversiteit in het tennis behouden. "We willen mensen in de top100 blijven zien die uit Zuid-Amerika komen, uit Azië, en we willen meer spelers uit Afrika die de top van het tennis bereiken."