Naturalis heeft skelet T-rex binnen

De crowdfundingactie van Naturalis om een skelet van een tyrannosaurus rex naar Nederland te halen heeft de benodigde vijf miljoen euro opgeleverd. Het Leidse museum heeft daarmee de gewilde publiekstrekker binnen. Dat bevestigt Naturalis.

Directeur Edwin van Huis zei zaterdagochtend in een interview in de HDC-kranten nog dat de tussenstand op 4,4 miljoen stond. Volgens hem was het moeilijker dan gedacht om het geld bijeen te brengen. Veel bedrijven wilden het project niet sponsoren. "Het is veel makkelijker om fondsen te werven voor kunst", aldus de directeur. "Het was veel harder werken dan ik had gedacht; maar wel leuk werk, heel belangrijk en uiteindelijk succesvol."

De kosten zitten in de vraagprijs van de Amerikaanse boer op wiens land het skelet werd gevonden, maar ook in het prepareren en het vervoer naar Nederland. Naturalis wordt het enige museum buiten de Verenigde Staten met zo'n dinosaurusskelet.

Het skelet werd vorig jaar augustus opgegraven door een team van Naturalis in de Amerikaanse staat Montana. Het enorme beest moet het topstuk worden van het vernieuwde familiemuseum dat in 2017 zijn deuren opent.