Militanten gedood bij legeroffensief Pakistan

Bij een offensief van het Pakistaanse leger tegen opstandelingen in het ruige noordwesten van het land zijn zeker 77 strijders gedood. Dat heeft de krijgsmacht vrijdag bekendgemaakt. De operatie volgde op de bloedige massaslachting door de Taliban op een school in Peshawar, eerder deze week.

Donderdagavond openden grondtroepen de aanval. Dat ging gepaard met luchtaanvallen. Vrijdag volgden een aanval in de Tirah-vallei, waarbij het leger een groep opstandelingen in een hinderlaag liet lopen, en een operatie in de regio Khyber.

Dinsdag voerden Talibanstrijders een aanval uit op een school in Peshawar. Daarbij kwamen zeker 148 mensen, onder wie veel kinderen, om het leven. De terreurbeweging sprak van een vergelding voor het offensief van het leger.

Pakistan probeert al maanden de opstand in Khyber uit te roeien. De regio grenst aan Peshawar, waar de opstandelingen geregeld aanvallen plegen om zich daarna terug te trekken in het wetteloze stammengebied, waar de politie hen niet kan achtervolgen.

Donderdag tekende de Pakistaanse opperbevelhebber de executiebevelen van zes opstandelingen die wegens terrorisme ter dood waren veroordeeld. Diezelfde dag besloot een rechter dat de belangrijkste verdachte van de terreuraanvallen in 2008 in buurland India op borgtocht mag worden vrijgelaten. Het nieuws ontlokte een woedende reactie aan de regering in New Delhi. Justitie in Pakistan liet weten in beroep te gaan in een poging de borgtocht ongedaan te maken.