Lucia de B. haalt shortlist Oscars

Lucia de B, de Nederlandse inzending voor de Oscars, staat op de shortlist voor de nominaties. De Academy, die de belangrijkste filmprijzen ter wereld uitdeelt, heeft vrijdag de negen titels bekendgemaakt die na de voorselectie nog kans maken op een nominatie voor de beste buitenlandse film van het jaar.

Lucia de B van regisseur Paula van der Oest vertelt over een van de grootste justitiële dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk, gespeeld door Ariane Schluter, zat jarenlang onterecht vast op verdenking van moord op talloze patiënten. Als de film wordt genomineerd, zou dat de tweede maal zijn dat Van der Oest deze eer te beurt valt. Eerder werd ze genomineerd voor de tragikomedie Zus en zo.

Andere grote kanshebbers die door zijn naar de volgende ronde zijn het Poolse Ida, over een jonge non die in haar familieverleden duikt, het Zweedse Turist over een gezin dat na een lawine in een relatiecrisis belandt en het Argentijnse Wild Tales, een mozaïekfilm over wraak.

De nominaties worden 15 januari bekendgemaakt. De Oscaruitreiking zelf is eind februari.