Franciscanen aan de bedelstaf gebracht

De minderbroeders franciscanen hebben op ludieke wijze hun gelofte van armoe nieuw leven ingeblazen. Niet geheel vrijwillig overigens: door fraude en dubieuze transacties is de bedelorde in grote financiële problemen gekomen.

Het Italiaanse tijdschrift Panorama heeft de orde figuurlijk aan het kruis genageld. Volgens het blad hebben de volgelingen van Franciscus van Assisi via Zwitserse bankrekeningen miljoenen euro's gestoken in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit zouden ondermeer ondernemingen zijn die bij drugs- en wapensmokkel betrokken waren. Ook is er veel geld gegaan naar een hotel met uitzicht op de Sint Pieter.

Het hoofd van de orde, Michael Perry, weet het op eufemistische wijze uit te leggen: "broeders aan wie de zorg voor het erfgoed van de orde was toevertrouwd, hebben een aantal twijfelachtige financiële activiteiten uitgevoerd. Daardoor verkeren de minderbroeders 'in ernstige, en ik moet dat onderstrepen, ernstige financiële problemen, met een belangrijke schuldenlast"

Hij roept medefranciscanen dan ook op om financieel bij te springen. Naar eigen zeggen om de financiële situatie te verbeteren. Tevens zou er meer toezicht op de financiën moeten komen en pleit hij voor meer transparantie. De penningmeester heeft inmiddels een rotschop gekregen.

Begin dertiende eeuw richtte Franciscus van Assisi de orde op. Het idee was om een leven in armoede te leven en dienstbaar te zijn richting de minder bedeelden. Twee jaar na de dood van Franciscus verklaarde Paus Gregorius IX hem heilig. Die laatstgenoemde staat er trouwens ook niet helemaal lekker op: deze paus presteerde het namelijk om een pauselijke bull voor een Holocaust op katten uit te vaardigen. Mede hierdoor was de pest een groot succes in Europa; deze ziekte werd namelijk verspreid door zwarte ratten. Katten jagen op ratten.