Blatter juicht publicatie FIFA-rapport toe

Het onderzoeksrapport van de FIFA naar naar eventuele corruptie en omkoping bij de toewijzingen van de WK's in 2018 en 2022 wordt openbaar gemaakt. Sepp Blatter is daar blij mee.

De voorzitter van de Wereldvoetbalbond juicht het besluit zelfs toe, zo laat hij weten. De etische commissie van de FIFA gaat het rapport van Michael Garcia openbaar maken. Garcia stapte onlangs op, omdat het rapport niet openbaar werd gemaakt. Er werd wel een samenvatting van het honderden pagina's dikke rapport gepubliceerd. Maar daar stonden onjuistheden in, aldus Garcia.

"Ik ben er blij mee dat de ethische commissie unaniem heeft besloten het rapport in een aangepaste versie te publiceren, zodra het onderzoek tegen de beschuldigde individuen is afgerond", vertelt Blatter in een verklaring. "Het is een lang proces geweest om op dit punt te komen en ik snap de zienswijze van iedereen die kritisch is geweest. Maar het is altijd onze intentie geweest om de waarheid boven tafel te krijgen. Daarom hebben we immers de ethische commissie in het leven geroepen."

De samenvatting zorgde voor enorm veel kritiek op de FIFA. Er stonden geen beschuldigingen in richting de bidteams van het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 in Qatar. Volgens Blatter brengt de volledige versie van het rapport eveneens geen corruptie aan het licht. De preses van de FIFA betreurde overigens het vertrek van Garcia. "Het werk wat de onderzoekskamer onder leiding van Garcia de afgelopen twee jaar heeft gedaan, heeft een waardevolle rol gespeeld in het handhaven van de FIFA-regels. Zijn vertrek neemt niet weg dat we meer dan ooit die ethische norm willen handhaven."

Als opvolger van Garcia is Cornel Borbély aangesteld. Hij was al vice-voorzitter van de onderzoekskamer van de etische commissie. Hij is nu tijdelijk aangesteld als opvolger van Garcia. Op 29 mei, tijdens het FIFA-congres in Zürich, wordt een definitieve opvolger gekozen.