FIFA-bobo Zwanziger bekritiseert Garcia

Oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond Theo Zwanziger heeft kritiek op de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die donderdag uit onvrede zijn functie als hoofdonderzoeker van de wereldbond FIFA neerlegde. "Ik kan zijn besluit moeilijk plaatsen. Hoe kan hij deze verantwoordelijke taak nu bij een beetje tegenwind al weggooien", zei de bobo vrijdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zwanziger is een van de 27 leden van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij is een groot voorstander van het openbaar maken van het rapport van Garcia naar corruptie over de toewijzing van de WK's voetbal in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). "De FIFA moet zijn geloofwaardigheid terugkrijgen en dat kan alleen met transparantie. We moeten de waarheid weten over hoe met name de verkeerde beslissing om Qatar het WK te geven tot stand is gekomen."

Garcia leverde een vuistdik rapport waarvan de FIFA alleen een beknopte samenvatting naar buiten bracht. De conclusie luidde dat van omkoping bij het toewijzen van de WK's geen sprake was. De onderzoeker was het niet eens met die weergave van zijn bevindingen. Inmiddels lijkt de FIFA van plan het rapport alsnog in zijn geheel te willen publiceren aldus diverse Engelse media.