Onderzoekers maken BitTorrent anoniem en onmogelijk om offline te halen

Onderzoekers van de TU in Delft hebben een eigen BitTorrent-netwerk opgezet waarop gebruikers anoniem blijven en het onmogelijk maakt om offline te halen. The Pirate Bay heeft laten zien dat het BitTorrent-netwerk toch niet zo onverwoestbaar is tegen de autoriteiten.

De applicatie Tribler moet het antwoord zijn op het probleem dat torrent-zoekmachines offline worden gehaald. "Tribler maakt BitTorrent anoniem en onmogelijk om offline te halen," aldus leidinggevend onderzoeker Professor Pouwelse. Tribler moet het mogelijk maken om te blijven downloaden zelfs als zoekmachines, indexes en trackers offline zijn. Dit komt doordat het netwerk achter Tribler niet afhankelijk is van een centrale server. 

"De actualiteit laat maar weer zien dat overheden niet schromen om Twitter te blokkeren, websites te hacken of domeinnamen te stelen. Mensen beginnen het gevecht voor netneutraliteit te verliezen, maar we zijn trots om met Tribler een infrastructuur te bieden die bestand is tegen aanvallen en censuur," zo zegt Pouwelse.