Uitbundige winsten op Europese beurzen

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten gesloten. De AEX koerste 3,2 procent hoger op 416,44 punten. Daarmee behoorde de Amsterdamse graadmeter tot de best presterende beurzen in Europa.

De Fed liet woensdag weten dat de centrale bank op zijn vroegst bij de vergadering van eind april zal overgaan tot een eerste renteverhoging.

Onder de hoofdfondsen was het alleen Delta Lloyd dat niet mee kon komen. De verzekeraar leverde bijna een half procent in. De grootste stijgers waren Philips en ING Groep met winsten van respectievelijk 5,2 en 4,8 procent. Ondanks een boete van 172,5 miljoen euro van de Franse mededingingsautoriteit steeg Unilever 3,8 procent in waarde.

In de AMX gingen Air France-KLM en Brunel International aan kop met dagwinsten van 4,3 en 4,0 procent.

Ook in de AScX vooral groen op de borden. Koplopers waren Ordina en Value8 met elk een stijging van 4,2 procent. Value8 kocht een meerderheidsbelang in Kersten, wat een 'duidelijk positief effect' op de winstontwikkeling zal hebben. Neways Electronics en Telegraaf Media Groep leverden 2,5 en 3,9 procent in.

Het lokaal genoteerde Altice koerste 4,1 procent hoger. Maandag komt de Franse kabelaar in de AEX. NN Group verloor 2,4 procent. De verzekeraar promoveert naar de Midkap, maar kreeg vandaag een adviesverlaging van Goldman Sachs om de oren.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,2 procent hoger op 17.557,17 punten. De breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq wonnen elk 1,3 procent.