Apothekers VS vervolgd om vervuild medicijn

Veertien voormalige eigenaren of medewerkers van een apotheek in de Amerikaanse staat Massachusetts worden vervolgd voor het vervaardigen van vervuilde medicijnen. Ontstekingsremmers bleken verontreinigd te zijn met schimmels en bacteriën en veroorzaakten een moeilijk te bestrijden hersenvliesontsteking bij patiënten die ermee werden ingespoten. In 2012 kwamen hierdoor 64 mensen te overlijden.

De apotheek, het New England Compunding Center in Framingham, is inmiddels gesloten. Onderzoekers troffen in de lucht en op handschoenen van medewerkers schimmels en bacteriën aan. Medewerkers gebruikten verlopen ingrediënten, steriliseerden die niet op de juiste wijze en lieten na de medicijnen op zuiverheid te testen. Volgens officier van justitie Carmen Ortiz was NECC 'smerig' en voldeed het zelfs niet aan basale gezondheidsstandaarden en waren de medewerkers zich daar terdege van bewust. "Productie en profijt kregen voorrang boven veiligheid", zegt zij.

Door het gebruik van de vervuilde medicijnen raakten meer dan 750 mensen ziek, ongeveer de helft van hen met een zeldzame vorm van meningitis en de rest met ontstekingen aan hun rug of hun gewrichten.