Sony-hack ongekend schadelijk voor bedrijf

De ongekende hack van Sony Pictures, die volgens de Amerikaanse regering gelinkt is aan Noord-Korea, is mogelijk de schadelijkste cyberaanval op een Amerikaans bedrijf ooit. De kraak bracht een vracht aan gevoelige documenten aan het licht en escaleerde deze week tot terreurdreigementen, zodanig dat Sony zich genoodzaakt zag de geplande roulatie van de Noord-Koreafilm The Interview af te blazen. De reputatie van de filmstudio ligt in duigen, na de ene na de andere gênante onthulling uit tienduizenden uitgelekte e-mails en andere bedrijfsmaterialen.

Federale autoriteiten vermoeden een verband tussen de hack en het geïsoleerde communistische land. Noord-Korea is laaiend over The Interview, maar zegt dat de hack wellicht het werk is van sympathisanten. De film gaat over twee journalisten gespeeld door James Franco en Seth Rogen, die door de CIA worden gevraagd de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden.

"Deze aanval richtte zich op het hart en de kern van de zaken van Sony en is gelukt", zegt Avivah Litan, analist cyberveiligheid bij onderzoeksfirma Gartner. Sony schrapte woensdag de voor Kerstmis geplande première van de film, omdat de hackers met aanslagen hebben gedreigd en bioscoopketens besloten van vertoning af te zien. Sony liet doorschemeren dat de film ook niet later of alleen als video-on-demand zal worden uitgebracht.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet weten dat de regering niet betrokken was bij het besluit van Sony. Ze zei dat artiesten en entertainers in de Verenigde Staten het recht hebben te produceren en distribueren wat zij willen.

Het valt niet te zeggen hoeveel de cyberaanval Sony uiteindelijk zal kosten. Sony kampt op verschillende fronten met problemen sinds de hackers bijna vier weken geleden de computersystemen van het bedrijf lamlegden en duizenden e-mails en andere documenten openbaar maakten. Behalve met gemiste bioscoopinkomsten van The Interview krijgt Sony te maken met productieschema's die overhoop worden gehaald. Ook wordt het een kostbare zaak om het bedrijf te beschermen tegen rechtszaken van (oud-)werknemers wier persoonlijke gegevens zijn uitgelekt en kunnen acteurs besluiten niet meer voor Sony te werken.

Sommigen maken zich ook zorgen dat de aanval en de capitulatie van Sony zullen leiden tot zelfcensuur en andere studio's en Amerikaanse bedrijven kwetsbaar maakt.

"De artistieke vrijheid is in het geding", zegt Efraim Levy, financieel analist bij S&P Capital IQ. "Gaan we bepaalde films niet uitbrengen die bepaalde groepen kwetsen?"