Eredivisie: Preview speelronde 17

Dit weekend staat in de Eredivisie de zeventiende speelronde op het programma. Daarmee komt de vaderlandse competitie precies op de helft en is het ook een mooi moment om na het weekend maar te beginnen aan de winterstop. Hieronder volgt de preview van de laatste negen Eredivisiewedstrijden van 2014.

Op vrijdag staat de wedstrijd tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag op het programma. Bij het duel tussen de nummers negen en zestien zou je niet direct verwachten dat de meest scorende spelers van de Eredivisie op het veld zullen staan. Toch zijn Uth (Heerenveen) en Kramer (ADO) met elf doelpunten de verrassende topschutters van de competitie. 

Uth (r) is samen met Kramer van ADO Den Haag topscorer van de Eredivisie (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Een dag later staat de 'winterkampioen' PSV op het veld. Zij treffen in eigen huis Go Ahead Eagles, dat bij 30 bezoekjes in Eindhoven slechts vier keer wisten te winnen. PSV zelf deed dit 21 keer. Verder moet de verrassende nummer drie PEC Zwolle op bezoek bij sc Cambuur. Het is pas voor de tweede keer dat dit duel gespeeld wordt in de Eredivisie. Vorig seizoen won Cambuur het eerste treffen met 3-1. Verder treft hekkensluiter FC Dordrecht in eigen huis FC Groningen en AZ krijgt FC Utrecht op bezoek.

Op zondag gaat Excelsior proberen voor de tweede keer in de historie van Ajax te winnen in eigen huis. Dit gebeurde vooralsnog alleen in 2007 toen de Kralingers met 2-1 wisten te winnen. Het zal nog makkelijk worden voor Excelsior, dat al zes duels zonder winst is, terwijl Ajax al twaalf wedstrijden ongeslagen is in de competitie. Donderdag boekte Excelsior nog een 6-0 zege op NAC Breda in de beker, terwijl Ajax juist met 0-4 verloor tegen Vitesse. Diezelfde dag probeert Heracles Almelo zijn goede reeks (tien punten uit laatste vier duels) voort te zetten. Ze moeten dit doen bij Vitesse, dat thuis nog niet verloor dit seizoen, echter eindigde zes van de acht duels wel in een gelijkspel.

Verder staan op zondag ook de wedstrijden tussen FC Twente en Willem II en NAC Breda en Feyenoord op het programma. Feyenoord zal na de late nederlaag tegen PSV van afgelopen woensdag (4-3) willen proberen het jaar nog positief af te sluiten. NAC zou de ideale opponent daarvoor kunnen zijn, want de Brabanders verloren vijf van de laatste zes duels. Echter; de afgelopen twee seizoenen eindigde de wedstrijd in Breda telkens in een gelijkspel. 

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
19 dec om 20.00 uur sc Heerenveen - ADO Den Haag FOX Sports 1
19 dec om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
19 dec om 22.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
20 dec om 18.30 uur sc Cambuur - PEC Zwolle FOX Sports 1
20 dec om 19.45 uur PSV - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
20 dec om 19.45 uur FC Dordrecht - FC Groningen FOX Sports 5
20 dec om 20.45 uur AZ - FC Utrecht FOX Sports 1
20 dec om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
21 dec om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
21 dec om 12.30 uur Vitesse - Heracles Almelo FOX Sports 1
21 dec om 14.30 uur NAC Breda - Feyenoord FOX Sports 1
21 dec om 14.30 uur Excelsior - Ajax FOX Sports 3
21 dec om 16.45 uur FC Twente - Willem II FOX Sports 1
21 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
21 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1