Toenadering tussen VS en Cuba

De Verenigde Staten gaan met Cuba praten over het normaliseren van de diplomatieke betrekkingen. Tevens komt er binnen enkele maanden een ambassade op het communistische eiland. Dat hebben bronnen in Washington gezegd. President Barack Obama komt later op de dag met een officiële aankondiging. Ook de Cubaanse president Raul Castro zal zijn bevolking toespreken.

Volgens de Republikeinse senator Marco Rubio, wiens ouders Cubaans zijn, worden ook restricties op handel en bancaire zaken opgeheven. Rubio lijkt niet te spreken over de overeenkomst. "Dit zal op geen enkele manier mensenrechten of democratie in Cuba bevorderen", zei Rubio in een interview. "Maar dit kan wel een economische opsteker zijn voor het Castro-regime, dat hierdoor nog generaties lang in het zadel kan blijven."

Verwacht wordt dat Amerikanen die van Cuba naar huis reizen voortaan vierhonderd dollar aan Cubaanse goederen kunnen meenemen, waaronder tabak en alcohol. Dat betekent dat er een einde zou komen aan het beroemde importverbod op Cubaanse sigaren, zei een bron bij het Witte Huis. Er zullen nog wel bepaalde limieten gelden.

Het normaliseren van de betrekkingen maakt deel uit van een bredere overeenkomst. Eerder op de dag zeiden Amerikaanse bronnen dat Alan Gross, een Amerikaan die vijf jaar vastzat in Cuba, is vrijgelaten. De 65-jarige Gross is woensdagochtend op een vliegtuig richting de VS gezet, aldus de bronnen. Naast Gross komt ook een niet geïdentificeerde gevangene vrij die banden zou hebben met de inlichtingendiensten, aldus een van de bronnen. In ruil laten de VS drie Cubanen vrij die in Florida gevangen zaten wegens spionage.

Gross werkte voor de Agency for International Development, een tak van de Amerikaanse overheid die democratie wil bevorderen in Cuba. Hij werd in 2009 aangehouden toen hij internetverbindingen aan het opzetten was om de lokale censuur in Cuba te omzeilen. Hij werd berecht en veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Eerder deze maand zei Obama dat de vrijlating van Gross tot een constructievere relatie tussen de twee landen zou kunnen leiden.