Weer anti-islam protest in Dresden

In het Duitse Dresden zijn maandag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de islam. De Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen (PEGIDA) zijn de afgelopen tijd elke week de straat opgegaan en het aantal mensen dat de demonstraties bijwoont is gestaag gegroeid. PEGIDA zegt slechts te protesteren tegen moslimextremisme, maar ook neonazi's hebben zich openlijk achter de manifestaties geschaard.

Volgens de eerste schattingen van de politie deden zo'n tienduizend mensen mee aan het protest, ongeveer even veel als vorige week. Op twee plekken in Dresden vonden ook tegendemonstraties plaats, waar ruim vijfduizend mensen aan meededen.

Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde haar landgenoten eerder op de dag dat zij zich niet moeten laten gebruiken door extreemrechts. Haar regering vindt echter wel dat Duitsland een open debat over immigratie en integratie moet voeren.

Het onbehagen over de aanwezigheid van moslims in Duitsland groeit de laatste weken. Het afgelopen jaar is het aantal asielzoekers in sterk gestegen. Vooral veel vluchtelingen uit Syrië kloppen aan.

Vrijdag stichtten onbekenden brand in drie leegstaande gebouwen in het Beierse Vorra die waren bedoeld voor de opvang van asielzoekers. De verdenking gaat uit naar extreemrechts.

De Duitse oppositie vindt dat Merkels CDU zich niet krachtig genoeg uitspreekt tegen de anti-islambeweging. De CDU zou bang zijn stemmen te verliezen aan extreemrechts.