'Hollandse School van mentaliteit voorzien'

Ruim 150 hoofdtrainers, directeuren, hoofd opleidingen van alle Nederlandse profclubs discussieerden maandag in de Galgenwaard samen met oud-spelers en coryfeeën over de toekomst van het Nederlands voetbal. Ze kwamen tot enkele speerpunten die het spel kunnen verbeteren en in de nabije toekomst verder worden uitgewerkt. In het kort komt het er op neer dat de meeste aanwezigen de Hollandse voetbalschool van wat meer winnaarsmentaliteit willen voorzien.

De kwaliteit van jeugdtrainers mag volgens betrokkenen omhoog, waardoor ook de opleidingen aan kwaliteit winnen. Er zou meer gelet moeten worden op het fysieke en verdedigende aspect van het spel. Er werd ook gepleit voor meer individuele trainingen en topwedstrijden voor talenten, bij voorkeur met buitenlandse leeftijdsgenoten.

"Hier gaan we meteen mee aan de slag", beloofde technisch manager Jelle Goes van de KNVB. "Dit was de aftrap. Ik heb nog geen concrete data voor een volgende bijeenkomst. Maar vanaf morgen is er veel te doen. Voordat je mentale aspecten wil verbeteren, moet je bijvoorbeeld eerst weten wat de definitie van mentaliteit is."

Nooit eerder in de geschiedenis van de 125-jarige KNVB kwamen zo veel experts samen om over de toekomst van het nationale voetbal te praten. Van alle aanwezigen genoot Johan Cruijff de meeste bekendheid. "Voetballen doe je met je hoofd en lopen doe je met je benen en dat moet je leren. Dan kom je bij opleiden", zei de beroemde nummer veertien die in een betoog van half uur pleitte voor betere jeugdtrainers en meer individuele trainingen. Daarna verliet hij meteen de zaal. "Nu moeten ze maar kijken wat ze er mee moeten doen."

Ook Guus Hiddink wachtte het einde van het congres niet af. "Hij had nog andere dingen te doen, dat kan want zijn primaire taak is het Nederlands elftal", vond directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. Hiddink deelde net als Co Adriaanse en Frank de Boer zijn ervaringen als trainer met alle aanwezigen. "De bond en clubs kunnen beter opleiden", vertelde hij. "Daarnaast moeten we spelers niet te snel afschrijven. Kijk naar Jaap Stam, die nooit voor een nationaal jeugdelftal speelde maar wel een topverdediger werd."

Stam pleitte op het congres voor meer aandacht voor verdedigen. Clarence Seedorf benadrukte dat de voetbalwereld open moet staan voor veranderingen. "Dan heb ik het ook over goed eten en rusten. Leven als een prof", stelde de viervoudig winnaar van de Champions League. "We doen helemaal niet zo veel fout", vond Van Bommel. "Maar we winnen te weinig. Winnen kan je leren."