Staking België legt verkeer lam

Een algemene staking heeft maandag het verkeer in België lamgelegd. Het trein-, vlieg- en scheepvaartverkeer ondervindt grote problemen. Tientallen bedrijven liggen als gevolg van de werkonderbreking stil. Vakbonden hebben de staking afgekondigd uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van de Belgische regering.

De Belgische regering wil onder meer snijden in de sociale zekerheid en mensen langer laten doorwerken. De acties van de vakbonden tegen de hervormingen begonnen vorige maand met een grote demonstratie, waar zo'n 120 duizend mensen aan deelnamen. "We worden tot dusverre niet gehoord", zei vakbondsleider Rudi De Leeuw. Er wordt nog gesproken over het doorzetten van de acties tot in het nieuwe jaar, maar vooralsnog zijn er geen concrete plannen.

De staking heeft grote gevolgen voor het vliegverkeer van en naar Brussel. Volgens een woordvoerder zijn zo'n zeshonderd vluchten geannuleerd, waardoor zeker vijftigduizend mensen gedupeerd zijn. Ook de hogesnelheidstreinen naar Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk rijden niet. In de havens van Antwerpen is vrijwel niemand aan het werk en bij tientallen bedrijven in het hele land werd werden bij de ingang kleine brandjes gesticht. Mensen die wel aan het werk gingen deden dat veelal vanuit huis. Vooraf werden lange files verwacht, maar uiteindelijk viel dat mee.