Metalband eist $666.000 royalties voor Guantanamo-martelingen

Metalband Skinny Puppy heeft de Verenigde Staten een factuur van maar liefst 666 duizend dollar opgestuurd om met terugwerkende kracht royalties te innen. De VS zou namelijk de muziek van Skinny Puppy hebben gebruikt voor martelpraktijken in Guantanamo Bay.

De Canadese metalband had eerst het idee liggen om een factuur aan de Verenigde Staten als album-cover te gebruiken, in plaats van deze ook fysiek te sturen aan de VS. Maar zodra een voormalig Guantanamo Bay-medewerker en fan van de band aan Skinny Puppy liet weten dat de muziek zonder toestemming werd gebruikt om terroristen te martelen, had de band de factuur alsnog verzonden.

"We hebben ze een factuur verzonden voor onze muzikale diensten omdat ze zomaar hun gang gegaan zijn en onze muziek zonder toestemming gebruikt hebben en daarmee is ingezet als wapen tegen iemand," zo licht toetsenist van de band Cevin Key toe. "Ik zou ook niet veel te harde muziek voor zes tot twaalf uur achter elkaar willen horen zonder pauze."

Naast Skinny Puppy worden terroristen ook met muziek van andere artiesten gemarteld waaronder Metallica, Rage Against The Machine, Queen, Eminem en David Gray. Dries Roelvink heeft al aangegeven geen kosten te berekenen als zijn muziek wordt ingezet als martelinstrument, maar de VS laat weten ook weer niet zó ver te willen gaan.