Hoge biatlonofficial treedt tijdelijk terug na dopingbeschuldigingen

Biatlonofficial Gottlieb Taschler treedt voorlopig terug als vicepresident van de wereldbiatlonbond IBU. Dat heeft de bond zaterdag bekendgemaakt naar aanleiding van een door Taschler verstuurde brief aan het uitvoerend comité van de IBU.

Taschler raakte deze week in opspraak doordat hij genoemd werd in de Padova-dopingzaak rond arts Michele Ferrari. De Italiaan Taschler zou zijn zoon Daniel in contact hebben gebracht met Ferrari, met de vraag om zijn zoon door middel van een EPO-kuur naar een hoger niveau te helpen. Taschler sr. liet eerder al weten dat het volgens hem slechts om medisch advies ging, terwijl Ferrari zelf op zijn site zegt dat het om vitaminen ging voor Daniel, die naast biatleet ook politieagent is.

"Ik ben geschokt door recente berichten in de media dat ik betrokken ben bij een dopingzaak en, erger nog, mijn zoon Daniel geholpen zou hebben aan verboden middelen", aldus het statement van Taschler. "Dit is simpelweg niet waar. Ik zal volledig meewerken aan het onderzoek naar het ophelderen van deze beschuldigingen, die zowel de integriteit van mij als mijn zoon ernstig aantasten. Om te beginnen zal ik officieel vragen naar inzicht in het door de media genoemde Padova-rapport. Ook zal ik volledig meewerken met de Italiaanse autoriteiten en alle andere voor het onderzoek relevante organisaties om de situatie te verhelderen."

"Om de biatlonsport en de internationale biatlonbond IBU te beschermen, neem ik voorlopig afstand van al mijn werkzaamheden binnen de IBU. Dit is mijn persoonlijke beslissing en die gaat met onmiddelijke ingang in. Ik blijf hierbij tot bewezen is dat deze ernstige beschuldigingen onwaar zijn", sluit Taschler zijn statement af.