Wüst: "Trekpaard voor Sablikova"

Ireen Wüst leek dit seizoen als olympisch kampioene onverslaanbaar op de 3000 meter. De Nederlandse titelhoudster moest vrijdag tijdens de eerste dag van de vierde World Cup in Heerenveen echter voorrang verlenen aan de Tsjechische diesel Martina Sablikova. In de achtste en laatste rit kon de 28-jarige Brabantse een uitgekiende aanval van haar rivale net niet pareren. Op het laatste stuk sprintte Sablikova naar de krappe winst: 4:02,84 tegen 4:03,14. Carlijn Achtereekte pakte keurig brons, haar eerste World Cup-medaille ooit, met een tijd van 4:05,95.

Wüst, die op de 3000 meter eerder zegevierde in Japan en Berlijn, reageerde nogal laconiek op haar zilveren plak. "Ik vind dit niet zo'n rare uitslag hoor. Sablikova kan een keer op deze afstand winnen en ik kan een keer tweede worden. Het brons voor Carlijn kondigde zich een week geleden in Berlijn ook al aan", zo doelde Wüst op de triomf van de 24-jarige rijdster van Team Clafis in de B-groep. Dat deed ze toen in het Sportforum met een tijd (4:00,80), die Wüst later op de dag te machtig was (4:01,55).

Wüst sprak van een mooie race tegen Sablikova. "Ze was net iets slimmer dan ik. Als ik nog wat frisser en beter uitgerust ben, moet ik in het begin tegen haar een grotere voorsprong kunnen nemen. Dan kan ze daarna niet meer bij mij aanhaken. Nu was ik een ideaal trekpaard voor haar. Maar mijn rit en mijn tijd waren voor nu goed genoeg. De hoofdprijzen worden dit seizoen pas later verdeeld."

Op de eerste 500 meter van het weekeinde viel Nederland zowel bij de vrouwen (Thijsje Oenema zesde) als bij de mannen (Michel Mulder vierde) buiten de prijzen. Aan de lichaamstaal van Mulder was direct na zijn finish te zien dat hij allerminst tevreden was. "Ik vond de tijd niet goed", legde de kopman van Team beslist.nl zijn norse blik uit. "Het was een rommelige race. Daarom verbaasde het me dat bijna niemand eronder ging. Het verschil met de winnaar is echter nog wel groot."