Hoge boetes voor illegale demonstraties Spanje

Het Spaanse lagerhuis heeft donderdag een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om zware boetes op te leggen voor demonstraties bij overheidsgebouwen of op strategische locaties. De wet wordt zwaar bekritiseerd door de oppositie en rechtengroepen. Zij menen dat de Spaanse regering probeert demonstranten die protesteren tegen het economische beleid van de regering het zwijgen op te leggen.

Organisatoren van demonstraties bij overheidsgebouwen of op belangrijke plaatsen kunnen een boete krijgen van maximaal zeshonderdduizend euro. Niet alleen worden illegale demonstraties zwaar beboet, ook het publiceren van foto's van agenten waardoor zij of operaties van de politie in gevaar komen wordt strafbaar. De boete daarvoor kan oplopen tot dertigduizend euro. Het beledigen van een politieagent kan leiden tot een boete van zeshonderd euro.

De wet kwam moeiteloos door het parlement, omdat de regerende Volkspartij (PP) een absolute meerderheid heeft. De oppositiepartijen hebben al gezegd de wet direct terug te draaien als zij aan de macht komen.

Sinds in 2008 de economische crisis uitbrak wordt vrijwel elke week in Spanje gedemonstreerd. De meeste protesten verlopen vreedzaam.