Amsterdammers maken Doctor Zhivago-filmbier

Twee Amsterdamse regisseurs hebben zelf bier gemaakt dat geïnspireerd is op de filmklassieker Doctor Zhivago van regisseur David Lean. Zij presenteren het bier, dat daarna in winkels in de regio Amsterdam wordt verkocht, op 19 december in De Filmhallen in de hoofdstad. Hier wordt de beroemde film uit 1965 in de kerstvakantie op groot doek vertoond.

Het bitterzoete Zhivago-bier is gebrouwen van gember en Engelse hop. Dit symboliseert volgens regisseurs Finbarr Wilbrink en Roelof Jan Minneboo, die het bier hebben gemaakt, een saluut aan de grote Britse filmmaker Lean.

Dokter Zhivago is het liefdesverhaal van een jonge dokter-poëet dat verweven is met de gebeurtenissen rond de Russische Revolutie en de daaropvolgende burgeroorlog. De film, met in de hoofdrol Omar Sharif en Alec Guinness, won vijf Oscars.

Eerder maakten Wilbrink en Minneboo al A Bout de Souffle-bier, gebaseerd op de klassieker van regisseur Godard, en Big Lebowski-bier. Zij produceren de bijzondere biersoorten onder de noemer Cinemabrewers.