Malala benadrukt belang onderwijs

Malala Yousafzai uit Pakistan en Kailash Satyarthi uit India, die samen de Nobelprijs voor de vrede toegekend hebben gekregen, hebben in een gesprek met verslaggevers in het Noorse Oslo het belang van onderwijs benadrukt. Volgens het tweetal worden door onderwijs volken en religies verenigd en wordt daarmee een einde gemaakt aan armoede.

Malala (17) werd twee jaar geleden door de Taliban in het hoofd geschoten, omdat ze had gepleit voor gelijke onderwijskansen voor jongens en meisjes. Ze zei dinsdag dat het 'niet alleen een recht, maar ook een taak van kinderen' is om onderwezen te worden. De 60-jarige Satyarthi zei dat als ook maar één kind onderwijs wordt onzegd, we 'niet kunnen zeggen dat we verlicht zijn'.

Malala is niet alleen naar Oslo afgereisd. Toen ze door de Taliban werd neergeschoten waren er ook twee andere meisjes bij haar. Die mochten nu mee naar Noorwegen voor de ceremonie.

Woensdag, 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, worden de Nobelprijzen uitgereikt, de vredesprijs in Oslo en de overige in Stockholm.