Ede pakt illegaal wonen in vakantiehuisjes aan

Ede gaat het illegaal bewonen van vakantiehuisjes opnieuw streng aanpakken. Wie permanent in een recreatiewoning verblijft, moet die op last van een dwangsom binnen een halfjaar tot een jaar verlaten. Dat heeft het gemeentebestuur van Ede dinsdag besloten.

Ede is een van de gemeenten met de meeste vakantiehuisjes in Nederland. In het uitgestrekte bos- en heidegebied staan 4400 recreatiewoningen. Daarvan is een fors deel eigenlijk een vast woonadres. Door permanente bewoning gaat de kwaliteit van de parken en de toeristische voorzieningen in Ede achteruit, vindt de gemeente.

Wie voor 1997 al op een vakantiepark woonde, kan volgens de landelijke regels een persoonlijke gedoogbeschikking aanvragen. Daarmee mag iemand in een park blijven wonen, maar als de bewoner vertrekt moet het weer een vakantiehuisje worden. Iedereen die na 1997 is gekomen, moet vertrekken. Makelaars, parkeigenaren en uitzendbureaus voor arbeidsmigranten worden gewaarschuwd. De gemeente zal volgend jaar extra vaak controleren.