Afgezwakte tyfoon Hagupit nadert Manilla

Tyfoon Hagupit heeft bij zijn overtocht in de Filipijnen 21 mensen het leven gekost. Het nog nauwelijks opgekrabbelde rampgebied van tyfoon Haiyan is echter grotendeels gespaard gebleven en de tyfoon is inmiddels aanzienlijk afgezwakt.

Hagupit heeft niet langer de kracht van een tyfoon, maar is nu een tropische storm. De storm nadert de hoofdstad Manilla en de omliggende provincies. Hagupit ging maandag aan land in de badplaats San Juan in de provincie Batangas. San Juan ligt een kilometer of honderd ten zuiden van de metropool Manilla.

Weerkundigen waarschuwen dat Hagupit dan mag zijn afgezwakt, maar nog altijd gevaarlijk is. Het gevaar van stormvloeden is bijvoorbeeld nog niet geweken.

Stortbuien en krachtige windstoten geselden maandagochtend San Juan, dat aan de zuidkant van het Filipijnse hoofdeiland Luzon ligt. Meer dan tweeduizend inwoners zochten een veilig heenkomen in een openbaar sportcentrum. Het populaire badplaatsje ligt maar net boven de zeespiegel en heeft vaak last van overstromingen.

In Tacloban en omgeving, waar tyfoon Haiyan vorig jaar meer dan zevenduizend levens eiste, keerde maandag de rust terug. Geëvacueerde inwoners keren terug naar hun huizen, meldt het Rode Kruis.

Het merendeel van de 21 doden die volgens het Rode Kruis door het natuurgeweld van het afgelopen weekeinde zijn gevallen viel in de provincie Oost-Samar. Dat gebied ligt even ten noorden van het eiland Leyte en zijn hoofdstad Tacloban. De Filipijnse rampbestrijding houdt het voorlopig op vijf tyfoondoden.

Hagupit verlaat de Filipijnen waarschijnlijk dinsdag en trekt dan door naar de Zuid-Chinese Zee.