Hockeysters houden brons over aan Champions Trophy

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn op de Champions Trophy als derde geëindigd. In Mendoza versloeg de regerend wereldkampioen de Black Sticks met 2-1. In de poulefase eindigde het duel nog in 1-1.

De Oranjevrouwen lieten het vooraf al weten: ze wilden niet zonder de bronzen medaille naar huis gaan. Dat gebeurde ook niet. Nederland was het dele duel beter dan Nieuw-Zeeland en had de grootste kansen. In de elfde minuut haalde Xan de Waard de 0-0 van het scorebord, door een mooie actie van Lidewij Welten doeltreffend af te ronden.

Vijf minuten later liet Nederland een knap staaltje tikkie-takkie-hockey zien, met Welten als eindstation. De aanvaller van Den Bosch sloeg de bal, zonder te stoppen, in de lange hoek: 2-0. Op slag van rust kwam Nieuw-Zeeland terug tot 2-1, door een strafcornervariant te verzilveren.

Na rust zakte het niveau in en werd het duel met name op het middenveld afgewerkt. Nederland en Nieuw-Zeeland kregen beide nog een strafcorner, maar de stand bleef ongewijzigd. Terwijl de Black Sticks hun keeper hadden gewisseld voor een extra veldspeler, kreeg Oranje wederom een korte hoekslag. Paumen pushte echter op de lijnstop, waardoor het 2-1 bleef.